Etelään vai pohjoiseen – haaveissa talviloma

Mirva Vali (vas.) veisi mieluiten perheensä talvilomalla Lappiin. Tarja Heino suuntaa lomalle etelään tai pohjoiseen Mirva Vali (vas.) veisi mieluiten perheensä talvilomalla Lappiin. Tarja Heino suuntaa lomalle etelään tai pohjoiseen

Mirva Vali Moda Villasta veisi mieluiten perheensä talvilomalla Lappiin.
− Se olisi minulla sellainen haave, jonka joskus haluaisin toteuttaa. Siellä olisi takuuvarmasti lunta: saisi ulkoilla, laskea pulkkamäkeä, hiihtää, luistella, käydä moottorikelkkasafarilla tai huskyajelulla sekä tietty opetella laskettelemaan.

Mirvan perheen lapset eivät ole vielä kertaakaan olleet laskettelemassa ja hänen omastakin laskettelureissusta on jo vierähtänyt vuosikymmeniä.
− Saisi rauhoittua Lapin upeisiin maisemiin, tähystellä revontulia, viettää kiireetöntä yhdessäoloa, grillailla laavulla makkaraa ja pelata seurapelejä mökissä ja kännykät ja padit olisi myös totaalilomalla.

Yleensä Mirva pystyy talvilomaa viettämään muutaman päivän lasten parissa, mutta valitettavasti lasten koulun lomaviikolle osuu usein juuri seuraavan talvisesongin ostorumbaa ja muutamia Helsingin työpäiviä. Valitettavasti myöskään Mirvan mies ei aina pysty pitämään lomaa samaan aikaan, eikä lasten joukkueharrastuksetkaan lomaile välttämättä samaan aikaan.
− Lapset haluavat kunnioittaa joukkueiden yhteisiä loma-aikoja ja treeniaikatauluja ja jos lomaviikolla on treenejä niin niistä nuoret eivät halua tinkiä.
− Omat parhaat talvilomamuistot ovat varmaan ihan perhepiirissä ja sisarusten kanssa vietetyt lomat – paljon ulkoilua, hiihtoa, luistelua, pulkkamäkiä. Erittäin suurella lämmöllä muistelen lomapäiviä isovanhempien luona maalla, jos ei vanhemmilla ollut lomaa – potkukelkkailtiin, laskettiin mäkiä minisuksilla ja pulkilla.

Silloin tehtiin itse ladut pelloille.
− Ja leikittiin olevamme Hilkka Riihivuoria ja Helena Takaloja. Tuolloin tuli touhuttua muutenkin paljon ulkona, ei ollut kiire minnekään. Sisällä sitten pelattiin lautapelejä tai korttia, ja muistan miten taivaallisen hyviltä edesmenneen mummuni puuhellalla keittämä kaakao ja tuoreet pullat ulkoilun jälkeen maistuivat.

Etelään ja pohjoiseen

Lounaismaan Osuuspankista Tarja Heino suuntaa lomalle etelään tai pohjoiseen. Pohjoisessa odottavat valkoiset hanget, etelässä ihana Italia.
− Kaikenlainen lomailu kaikkina vuodenaikoina on aina mieluista. Jos ja kun Etelä-Suomen talvi on pimeä ja harmaa, vähän syksyn kaltainen, niin loma Lapin lumilla on erityisen houkuttelevaa. Suomen eri vuodenaikoihin tottuneena valkoisia hankia, auringonpaistetta ja ulkoilua pikkupakkasessa kaipaa erityisesti.

Tarjan mielestä Suomen talvimatkailun mieluisimmat kohteet ovat Lapin laskettelukeskuksissa, jonne hän puolisonsa kanssa suuntaa jälleen tulevana kevättalvena.
− Levillä on mukavat rinteet, joissa vietämme säiden salliessa kaikki päivät. Varsinaiseen iltaelämään ei useinkaan päivän laskettelun jälkeen enää riitä vauhtia, joten ilta kuluu mökissä saunoen ja hyvän ruuan parissa, takkatulen äärellä rentoutuen.

Matkoilla ei Tarjan mukaan yleensä ole suunniteltua ohjelmaa, vaan rentoa aikataulutonta oleilua ja paikallisuuteen tutustumista, paikallisia herkkuja nauttien.
− Ulkomailla haluamme vältellä varsinaisia turistikohteita ja usein varaamme majoituspaikaksi asunnon hotellin sijasta. Näin pääsee helpommin etsimään aitoa paikallista tunnelmaa. Mikä onkaan mukavampaa kuin omassa lomakodissa keitellä aamukahvit ja hakea viereisestä leipomosta uunituoreet leivät!

Mieluisin lomakohde Tarjan mielestä on Italia, jonne hänen ainakin lähes joka toinen lomamatka suuntautuu!
− Upeita maisemia, kiehtovia kaupunkeja ja hyvää ruokaa. Välillä toki pitää käydä myös muualla, vaan kyllä italialainen ruoka, viini ja elämäntapa ovat parhaita. Italiasta mieleen ovat luonnollisesti jääneet kuuluisat perusnähtävyydet, kuten Colosseum, Pompeiji, lukuisat hienot kirkot, Veronan sillat, Venetsian kanaalit jne. Suurimman vaikutuksen Tarjaan on kuitenkin tehnyt Sirmionen ja Colombaren pikkukaupungit Gardajärven etelärannalla.
– Kaupunkiin kun saapui, tuli heti tunne, että tänne on päästävä joskus uudelleen. Niin idyllinen ja viehättävä paikka! Toisenkin käynnin jälkeen paikka vaikutti edelleen erittäin mukavalta.

Suurten ja hienojen nähtävyyksien sijaan mieleenpainuvimpia ovat kuitenkin olleet Pohjois-Italian jylhät vuoristomaisemat.
− Vuokra-autolla huristellessa ihan päätä huimaa. Upeita ovat myös lukuisat viini- ja oliivitarhat, joita näkyy silmänkantamattomiin. Kevät- ja kesäaikaan tarhat on nähty, vaan sadonkorjuun aika on vielä kokematta. Ehkäpä jonain syksynä!

twittergoogle_pluspinterestmailtwittergoogle_pluspinterestmail