Me ja meidän isänmaamme

kaisa_MG_3714

Kaisa Syväjärvi Forssan Isännöinti ja Kiinteistönvälitys Oy:stä näkee suomalaisuuden parhaimmillaan rohkeutena, sisukkuutena ja luotettavuutena.
− Miksi olemme tällaisia? No, alussa oli ”suo, kuokka ja Jussi”. Pohjoinen sijaintimme, ilmastomme ja maaperämme on vaatinut sitkeyttä. Mikään ei ole tullut ilmaiseksi. Esi-isiltämme on vaadittu paljon fyysistä työtä ja sisua. Myös vuodenaikamme ovat aiheuttaneet haasteita.

Ja sodat.
− Miehet rintamalla ja naiset kotona hoitamassa kaiken. Toivottavasti edelleen kaikki muistamme, että kaveria ei jätetä.

Usein sanotaan, että suomalaiset ovat jöröjä, epäluuloisia ja vaikeasti lähestyttäviä.
− En voi tätä allekirjoittaa ainakaan itseni kohdalla. Meitä on joka lähtöön, mutta haluan uskoa, että moni suomalainen on rehellinen, ahkera ja sisukas. Jos jotain voisi toivoa lisää, niin avoimuutta ja huomaavaisuutta. Kateutta taas ei tarvittaisi ollenkaan.

Arvot arvossaan

Koti, uskonto, isänmaa. Nämä arvot ovat näkyneet Suomessa ennen varsin voimakkaasti.
− Koti on varmasti edelleen monelle lähes pyhä paikka, oma reviiri ja turvallinen pesäkolo. Monelta löytyy vielä kotoa se pyhimmistä pyhin, sauna, jossa voi rentoutua tiukan työpäivän jälkeen ja hikoilla pois surut ja murheet.

Koska kirkko oli aluksi koulutuksen järjestäjä, on kristinusko vaikuttanut paljon arvoihimme.
− Opetettiin nöyräksi ja vaatimattomaksi, hyvä oli olla vähän ”Herran pelkoakin”. Tietty nöyryys on edelleen hyvä piirre, mutta ylivaatimattomuus voi joskus aiheuttaa turhaa epävarmuutta ja huonoa itsetuntoa. Mielestäni itseään tulee arvostaa ja arvostusta tulee osoittaa muillekin. Kiitollisuus on myös piirre, jota toivoisin ihmisille enemmän.

Isänmaan merkitys on Kaisa Syväjärven mielestä edelleen monelle suuri, vaikka hän pelkääkin, että kansainvälistyminen saattaa aiheuttaa isänmaan merkityksen hiipumista.

Rehellisyys maan perii

Oli sitten kyseessä kantasuomalainen tai maahanmuuttaja, Kaisa Syväjärven mukaan Suomessa menestyy ja saa helpommin hyväksyntää olemalla rehellinen, ahkera, toisia arvostava, auttavainen ja kohtelias.
− Taloudellinen menestys aiheuttaa turhan helposti kateutta, joten vaatimattomuus ja matala profiili ovat joidenkin mielestä hyvä. Suomessa ei ole totuttu ylenpalttiseen ystävällisyyteen, joten sellainen käytös voi joskus aiheuttaa epäluuloa. Ajatellaan, että kovin ystävällisellä ihmisellä on varmaankin jokin taka-ajatus.

Onnellisuuden tunne syntyy varmasti jokaiselle hieman eri asioista.
− On ihmisiä, jotka osaavat olla perusasioista kiitollisia ja vastapainoksi niitä, joille mikään ei ole tarpeeksi. Itse en usko, että aito onnellisuus tulisi materiasta. Onnellisuuden tunne tulee usein läheisten ihmisten seurassa ilman mitään erityistä tapahtumaa.

Forssan Isännöinti ja Kiinteistönvälitys Oy jakoi syyskuun lopussa neljällä eri paikkakunnalla 100 pientä kuusentaimea per paikkakunta Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi.
Ihmiset hakivat taimia mielellään ja kiitollisena. Joku oli vähän liikuttunutkin kertoessaan, että oli istuttanut kuusen myös 50 vuotta sitten, juhlavuoden kunniaksi.
Pienet lapset olivat innoissaan, että pääsevät istuttamaan ikioman puun ja hekin tiesivät oikein hyvin Suomen synttärivuodesta. Huomasi selvästi, että on asiaa mukavasti käsitelty.
−Tästä tempauksesta saimme palkaksi todella hyvän mielen ja jonain päivänä ne kuuset ovat ehkä yhtä suuria kuin tämä, kertoo Kaisa Syväjärvi.

twittergoogle_pluspinterestmailtwittergoogle_pluspinterestmail