Sauna parantaa, rauhoittaa ja puhdistaa sisäisestikin

anu_MG_4261

Forssan Liivikeskuksen Anu Niemi on niin saunaihminen, että kaikenlaiset saunat kelpaavat ja hän saunoo aina mielellään.
− Kovalla pakkasella, treenien jälkeen ja sunnuntaisin koiralenkin jälkeen sauna tuntuu erityisen hyvälle.
Kehoni kaipaa lämpöä ja saunassa tuleekin usein venyteltyä lihaksia. Uskon saunan parantavaan voimaan, flunssaisena olotila helpottuu tuoksutippojen avulla. Ja sauna parantaa yöunet.

Jokaisella on omat saunatraditionsa ja -tapansa. Anulla niihin kuuluu vilvoittelu, saunaolut ja järveen pulahtelu ja kesäisin siihen grillaus päälle hyvässä seurassa – ihan Anun lempipuuhaa!
− Aikanani kävin avantouinnissa, mutta nykyään olen tyytynyt Vesihelmen kylmävesialtaaseen.

Pyhinä on Anullakin aikaa pitempiaikaiseen saunomiseen.
− Jouluaattona harvoin ehdin joulusaunaan ennen kuin illalla kaiken tohinan jälkeen, mutta tänä jouluna taitaa sekin onnistua, kun jouluaatto osuu sunnuntaille ja Liivikeskus on perinteisesti aaton kiinni.

Pehmoisesti, tuoksuen mökillä

Harald&Fannyn Kirsi Lund nauttii eniten puulämmitteisen mökkisaunan pehmeistä löylyistä.
− Saunan jälkeen on aina levollinen, rentoutunut ja rauhallinen olo. Saunassa on mukava nauttia jalkakylvyistä ja muista rentouttavista hoidoista.

Kirsi nauttii myös koivuvihdasta ja joskus löylyveden tuoreen mintun tuoksusta.
− Kotisaunassa poltellaan marraskuun alusta lähtien tuikkuja ja talvella, kun on lunta, käväistään lumihangessa. Saunomisen aikana vilvoitellaan useamman kerran sekä kesällä että talvella ja yleensä saunommekin pitkään. Se on kiireetöntä ja rentouttavaa ajanviettoa.

Jouluaattona Kirsin kotiin kokoontuu perinteisesti sukua, joten joulusaunassa käydään jo aatonaattona, jolloin on enemmän aikaa saunoa.
− Löylyveteen sujautetaan pussillinen kuivattuja koivunlehtiä ja tuikut ja lyhdyt sytytetään silloinkin tunnelmaa tuomaan.

keijot

Sisäisesti puhdistuen, ajatusten virratessa

Keijo Koskimies Forssan Teatterista antaa puulämmitteisen saunan lämmön kypsyä hiljalleen pehmeiksi löylyiksi.
− Saunan pitää olla tilava, jotta on ilmaa ympärillä. Iso sauna antaa mahdollisuuden nauttia isommalla porukallakin. Olen onnellinen, että minulla on niin monta saunomisesta pitävää ystävää, joiden kanssa olemme viettäneet pitkiäkin saunomissessioita ja parantaneet toistemme oloa! Ja se mikä parasta, saunassa voi olla ihan hiljaakin hyvän ystävän kanssa ja tietää, että aina ei tarvita sanoja, yhdessäolo riittää.

Koleana syysehtoona, kun ilta hämärtyy, järveltä käy puhuri ja laineet lyövät rantakiviin. Silloin on Keijon mieluinen saunailma.
− Minulle sauna on pyhä paikka, jossa ajatuksilla on tilaa vaeltaa. Voi keskustella joko hyvän ystävän kanssa kipeistäkin asioista tai tuntea omissa oloissaan jonkun suuremman läsnäolon. Sauna on paikka, jossa on ratkaistu monen vaikeita ja kipeitä tilanteita, ideoitu tulevaa ja parannettu haavoja. Uskon, että sauna on enemmän sisäisen kuin ulkoisen puhdistumisen paikka.

Keijolle saunan pesän sytyttäminen on jo oma rituaali.
− Annan ajatuksien virrata loimuavaa ja rätisevää tulta katsellessa. Koivu ja vihta tuovat lapsuuden saunan mieleen ja yhteiset saunahetket papan kanssa. Niistä muistoina ja perinnettä jatkavana on tapana kertoa terveiset saunasta, kun palaan muiden joukkoon saunalta.

Jos suinkin mahdollista kuuluu Keijon jouluun savusauna ja lumihangessa kieriskely. Sen päälle maittava jouluateria ja joulu saa Keijon puolesta tulla!Lue lisää »
Torikatu 10, 30100 Forssa
www.liivikeskus.fi
Lue lisää »
Hämeentie 2, Puistolinna, Forssa
www.haraldfanny.fi
Lue lisää »
Torikatu 8, 30100 Forssa
www.forssanteatteri.fi


twittergoogle_pluspinterestmailtwittergoogle_pluspinterestmail